2on Taller Estatal de Pobresa Energètica

TALLER ALMERIA-1El passat 19 juliol vam fer a Almeria el 2n taller estatal de APE / PAHs.
Van assistir de tot l’estat; Astúries-Ansoain-La Rioja-Mula-Elx-La Hoya-Castelló-Santa Pola-Sevilla-Almeria-Orihuela-Tomelloso-Talavera-Zamora-Carabanchel-Mallorca-Valencia-Bages-El Vendrell-Baix Llobregat Nord-Baix Penedès i Saragossa.
Informem a quin punt ens trobem després de les anteriors reunions a Madrid i Gijón i del treball realitzat, compartint informació i col·laborant des de diferents poblacions de l’estat.

Un altre objectiu va ser conscienciar totes de la necessitat de lluitar contra la Pobresa Energètica aprofitant la infraestructura actual de PAHs igual que amb el dret a l’habitatge.
També la necessitat de compartir per Googlegrups els dubtes que presentin afectats perquè poden ser resoltes per altres PAHs i també compartir el seguiment dels casos (principi, passos intermedis i final).

A mitjà termini aspirem que aconseguir que el Googlegrups sigui auto gestionat per totes les PAHs. APE amb la seva experiència ajudarà en tot el possible però és vital que la informació i la resolució dels casos ho treballem dia a dia entre totes.

Un altre punt va ser l’explicació de l’experiència APE; Assessorament col·lectiu, empoderament, acompanyaments a les companyies, negociacions, accions, ……
La seva estructura territorial; APE.Cat amb seu a Barcelona i 7 APEs locals (Sant Boi, Badia, Bages, Baix Llobregat, Granollers, Mollet i Figueres
Ús del document de condonació (també a la web) no només a Catalunya sinó a tot l’estat. Es demana condonació del deute i una tarificació en funció dels ingressos.

Vam Insistir en la importància d’entendre aquesta lluita com una lluita de drets bàsics.
Es va recordar que en Llum i Gas, Espanya és un oligopoli on ENDESA i GAS NATURAL es reparteixen el país (amb excepcions d’altres companyies menors, alguna d’elles amb accionariat de les grans).

La participació en el torn de preguntes va ser important. Es van tractar temes comuns a APE i PAHs

-Ocupacions: Problemàtica de l’empadronament per a l’obtenció de subministrament. APE explicarem el protocol seguit perquè els ajuntaments empadronin.
En Obra Social PAH Bages va explicar la seva experiència amb subministraments en els blocs ocupats.

-Temes Jurídics i conseqüències penals: PAH Sevilla ens va assessorar de diversos temes.

-Preocupació per talls de subministrament: Com gestionar-lo. APE va explicar la seva experiència partint del fet que a Catalunya hi ha una legislació que prohibeix els talls de subministrament de famílies en situació de vulnerabilitat.

-Informe Vulnerabilitat: Es va explicar experiències de diverses poblacions.

-Aigua: Diverses PAHs van explicar la seva experiència amb els ajuntaments.

-Ajudes de Companyies: Bo Social. Algunes PAHs van demanar informació

Es va informar de la pròxima aprovació el 23 juliol de la ILP Catalana que en qüestió de Pobresa Energètica prohibeix els talls. Actualment ja no hi ha però ara estarà legistat amb rang de llei. S’aplica el principi de precaució (intervenció de Serveis socials per acreditar la situació de vulnerabilitat). S’exigeix ​​també a l’administració que signi convenis amb les companyies perquè assumeixin deute de les persones en situació de vulnerabilitat.

L’aprovació d’aquesta ILP ha de servir perquè altres comunitats puguin presentar també.

Recordem que un objectiu d’aquest taller ha estat conscienciar totes de la gravetat de la situació de Pobresa Energètica a Espanya i de la capacitat per poder lluitar des de les PAHs és enorme.
L’habitatge digne és sostre i subministraments.

El proper Taller serà en la següent Estatal el 17 octubre a Barcelona. Analitzarem el treball realitzat, especialment en comunicació i estratègia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone