[Comunicat] Interior reconeix que el protocol de detecció de pobresa energètica resta aturat

El Conseller Buch ens emplaça a una reunió amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família per reactivar-lo.

Barcelona, 31 de gener de 2019

L’APE s’ha reunit avui amb Conseller Miquel Buch, el Secretari General, Brauli Duart i el Director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments Manel Pardo per exigir la posada en marxa del protocol de detecció de casos de pobresa energètica a través de les intervencions de Bombers de la Generalitat. Aquest protocol porta al calaix de la Conselleria d’Interior des de fa gairebé dos anys quan l’APE conjuntament amb un col·lectiu de bombers vam elaborar una proposta amb un doble objectiu: detectar casos de pobresa energètica a través de la intervenció dels bombers així com quantificar-ne les víctimes. El motiu principal de la proposta és que els bombers en les seves intervencions són “observadors privilegiats” i amb uns indicadors molt senzills poden detectar si en la llar on han intervingut pot haver-hi una situació de pobresa energètica. Fins al moment, Bombers de la Generalitat, tot i tenir indicis de situacions de pobresa energètica, no poden reflectir-ho ni derivar-ho a cap servei de l’ajuntament perquè no hi ha cap protocol que ho previngui.

Aquesta proposta es va plantejar tant al cos de Bombers de Barcelona com el de la Generalitat i ambdues administracions la van acceptar i es van comprometre a implementar-la. Al cos de Bombers de Barcelona ja fa més d’un any que es va posar en marxa i ha aconseguit detectar més de 500 casos de pobresa energètica. En el cas de la Generalitat es va arribar a desenvolupar un vídeo formatiu per explicar la importància del protocol i es va fer una prova pilot a cinc parcs de Catalunya (Hospitalet, Terrassa, Badalona, Girona i Lleida) però es va aturar al cap de pocs mesos i no es va ampliar a la resta de parcs de Catalunya. A més, la implementació d’aquesta prova pilot va ser deficient perquè el nombre de casos detectats no va arribar a la vintena, xifres que xoquen amb els resultats de Bombers de Barcelona.

Avui li hem plantejat al Conseller la importància de posar en marxa el protocol i la urgència de què sigui com més aviat millor ja que estem en un període especialment crític per la pobresa energètica i sobretot pels incendis ocasionats per escalfar-se amb mètodes que poden posar en risc la seguretat de les famílies.

El Conseller ha reconegut que el protocol només va estar en marxa 2 mesos i que des de llavors resta aturat. Ens ha transmès que es compromet a tornar a engegar el procés per a posar en marxa aquest protocol, però que per a fer-ho cal la coordinació amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família. Des de l’APE sabem que aquesta coordinació ja es va donar en el seu moment durant el pla pilot i no entenem que s’hagi de començar de zero. La fórmula que ha proposat el Conseller Buch és emplaçar-nos a una reunió al més aviat possible amb l’altre Departament implicat, i els col·lectius que vam impulsar aquest protocol.

Des de l’APE no tolerarem que des del Govern es vagin passant la pilota entre Departaments mentre hi ha vides en joc. Així i tot, la nostra tasca ens obliga a posar tot de la nostra part perquè aquest protocol es posi en marxa urgentment, per la qual cosa participarem d’aquesta reunió que esperem que tingui lloc amb la màxima celeritat. Per aquest motiu també ens comunicarem avui mateix amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família, per a assegurar que aquesta coordinació es fa efectiva i cadascú pren la seva responsabilitat. Esperem que cap dels actors posi pals a les rodes per a l’aplicació d’aquesta iniciativa de manera urgent. El col·lectiu de Bombers ja ha deixat clar que no té cap sentit que en la seva tasca puguin detectar aquests casos i no se’ls permeti reporta-ho.

Les dades de l’aplicació d’aquest protocol a Bombers de Barcelona ens diuen que s’han detectat en un any uns 40 casos mensuals. Amb la capacitat del cos de Bombers de la Generalitat podrien detectar-se 160 casos de risc de pobresa energètica mensualment, amb la qual cosa, cada dia que passa sense l’aplicació d’aquest protocol perdem l’oportunitat de prevenir incendis i morts per pobresa energètica.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone