[Comunicat] L’Aliança contra la Pobresa Energètica posa en quarantena a Naturgy perquè les seves pràctiques són perjudicials per a la salut.

L’APE, associacions veïnals i moviments socials precinten la seu central de l’empresa a Catalunya.

Barcelona, 27 de febrer de 2019

L’Aliança contra la Pobresa Energètica i diferents entitats i plataformes de la societat civil posen en quarantena la seu central de Naturgy a Barcelona, a la Plaça del Gas, per denunciar les pràctiques de l’empresa i el seu impacte en la salut de les persones. L’activitat de l’empresa és tòxica per a la ciutadania, especialment per a aquelles persones i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat, no només pel que fa a la salut física sinó també a nivell psicològic. La salut no és només l’absència de malaltia, sinó un estat de benestar i justícia social que permeti una vida digna i accedir als recursos necessaris per a mantenir-la.

Les entitats, que s’han convocat aquest matí davant les oficines, denuncien les pràctiques abusives de l’empresa i l’assetjament que reben les famílies que acumulen un deute amb aquesta companyia. Organismes com el Síndic de Greuges o l’Agència de Salut Pública ja han estudiat i denunciat els impactes en la salut de no tenir garantits els serveis bàsics, o de com afecta l’assetjament i l’angoixa pel deute acumulat en la vida de les persones, especialment en aquells col·lectius més vulnerables i vulnerabilitzats (infants i adolescents, persones grans, persones amb discapacitat, famílies monomarentals, etc.).

La salut de les persones afectades per la pobresa energètica es veu agreujada pels problemes econòmics o fins i tot jurídics per accedir als subministraments bàsics, ja que les empreses arriben a judicialitzar alguns casos. S’hi associa un mal estat de salut físic i mental, essent la salut mental la que es veu més afectada en aquests processos. Concretament en el cas de les 7 famílies de l’APE que acumulen un deute amb Naturgy, i que porten més d’un any i mig esperant a què aquest els pugui ser condonat, han viscut a la pròpia pell l’assetjament per part d’aquesta empresa, tant per carta com telefònicament. El deute i l’angoixa per no poder pagar, a més, ve de llarg. Abans de l’aprovació de la Llei 24/2015 ja patien aquesta situació, i a més estaven exposades als talls, que Naturgy no va aturar fins a la mort de la Rosa de Reus. Algunes de les persones que reclamen la condonació del deute a Naturgy van patir un tall de llum per part d’aquesta companyia. Algunes de les afectades expliquen també com no poden dormir per l’angoixa, o com han minvat la despesa en altres necessitats bàsiques per poder pagar els subministraments. També trobem a persones que han deixat de posar la calefacció a l’hivern, per por que la factura pugi massa. En definitiva, una situació que no és saludable, i que és fruit dels abusos de les companyies de l’Oligopoli, a qui cal parar els peus d’una vegada per totes, i exigir responsabilitats.

Aquest cop l’APE fa aquesta crida juntament amb entitats com la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), l’Assemblea de treballadors i treballadores en atur, el Sindicat de Llogateres, Las Kellys, la Xarxa per la sobirania energètica (Xse), l’Observatori del deute en la Globalitzacó (ODG), entre d’altres. Cadascuna d’aquestes entitats i moviments representa l’afectació concreta d’aquest model energètic sobre les persones i col·lectius que en pateixen els impactes. Empreses com Naturgy, Endesa, Iberdrola, EDP o Viesgo han estat multades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en diverses ocasions, així com per l’Agència Catalana de Consum. Unes multes motivades entre altres coses perquè aquestes empreses se salten la llei en matèria de regulació de preus, en les condicions de contractació i les pràctiques de venda porta a porta, en el compliment de la Llei 24/2015, i alhora presenten innumerables recursos per no assumir ni un euro de la pobresa energètica (Naturgy ha estat una de les empreses que ha impugnat per tercera vegada el pagament del bo social i ha recorregut totes les multes que ha interposat l’Agència Catalana de Consum per incompliment de la Llei 24/2015). Aquestes il·legalitats tenen un impacte directe en la vida i la salut de la gent, tant per les accions concretes com l’assetjament o l’abús contractual, com pel mateix funcionament del sistema. I això no només afecta només a les persones en situació de pobresa energètica, ja que els preus són abusius i injustos, i al terme fix de les nostres factures hi ha coses que ni podem ni volem pagar. No podem oblidar tampoc que hi ha fracassos a l’hora de planificar infraestructures energètiques que no necessitem i que estem pagant, i mentrestant una gran part de la ciutadania segueix fent comptes per veure si arriba a final de mes. Sumant els subministraments i el lloguer, com es pot sobreviure dignament?

És per això que avui posem a Naturgy en quarantena. Es tracta d’un cas paradigmàtic d’empresa que perjudica seriosament la salut de les persones, i que concretament en el cas dels deutes acumulats -el problema més gran de les famílies en situació de vulnerabilitat ara que les companyies han deixat de tallar- ha mostrat que no té cap mena de sensibilitat i que no pensa moure ni un sol dit.

Amb l’acció d’avui i la continuació de la campanya #CondonaciónDeDeuda ens refermem en les accions setmanals de denúncia que hem dut a terme durant els últims mesos. Mentre Naturgy no deixa d’augmentar els seus beneficis, té la irresponsabilitat d’insistir en què aquests deutes els pagui Serveis Socials, o que acudeixin a la Creu Roja per veure a quines ajudes poden optar. Es treuen de sobre tota responsabilitat, i no només això, sinó que per a Naturgy és la recepta perfecta per a poder cobrar, a qualsevol preu. Sabem que els recursos de l’Administració són limitats i que moltes famílies quan reben una ajuda poden perdre’n d’altres. El més greu, a més, és que ara Naturgy està assetjant a les famílies amb trucades insistents perquè Serveis Socials o la Creu Roja assumeixin aquests deutes.

Sabem, però, que la solució és la condonació d’aquests deutes, i acabar d’una vegada per totes amb la impunitat d’aquestes empreses que tenen l’incomprensible privilegi de gestionar drets bàsics. No ens aturarem fins que Naturgy deixi de vulnerar els nostres drets i assumeixi la seva responsabilitat. Començar per condonar el deute de les 7 famílies que porten més d’un any i mig angoixades pel seu cas seria un gest que a l’empresa només li representaria un 0’0003% dels seus beneficis. Mentre això no passi, seguirem assenyalant-los com a culpables de la pobresa energètica i de fer malbé la salut de la gent.

NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone