La pressió ciutadana força Agbar a fer un pas enrere i plantejar un procés de mediació amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica

Durant la mediació, el judici quedarà suspès temporalment, però l’APE mantindrà activa la mobilització per denunciar la repressió envers la defensa dels drets fonamentals

Barcelona, 11 de maig de 2018

La gran campanya ciutadana de denúncia contra l’empresa Aigües de Barcelona, per la seva intenció de portar a judici tres activistes de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), ha fet efecte i ha portat la companyia a fer marxa enrere en la seva estratègia repressiva. Ahir l’empresa del Grup Agbar proposava l’opció de dur a terme un procés de mediació per evitar la imatge vergonyant d’haver de coincidir als tribunals amb un col·lectiu que defensa els drets fonamentals de la ciutadania i avui mateix s’ha confirmat la suspensió del judici previst pel proper dimecres 16 de maig. Lògicament, aquesta decisió es fonamenta en la pressió que ha rebut per part de l’opinió pública i de nombroses entitats i col·lectius i que ha volgut mostrar la veritable cara d’Agbar.

El dilluns 7 de maig, l’APE va fer pública a través d’una roda de premsa que l’empresa Aigües de Barcelona portava a judici 3 activistes del moviment, inclosa la seva portaveu, per una acció que va tenir lloc el passat mes de febrer. L’acció tenia com a objectiu demanar la condonació del deute acumulat per l’impagament de factures d’aigua de famílies en situació de vulnerabilitat que portaven mesos reclamant a l’empresa i no havien rebut resposta. Deu dies després d’aquesta acció, la companyia va acabar acceptant gairebé el 100% de les nostres demandes i va condonar pràcticament la totalitat del deute de milers de famílies a la ciutat de Barcelona i alguns municipis de l’entorn. Tot i així, l’empresa va decidir portar als tribunals tres dels seus integrants per l’acció que es va dur a terme aquell dia, marcant-se com a data prevista pel judici el proper dimecres 16 de maig.

Des de l’APE no ens hem quedat callades i durant tota aquesta setmana hem dut a terme la campanya #EncausadesPerAgbar per posar sobre la taula que, tot i els esforços de l’empresa de visibilitzar-se a través d’una campanya de rentat d’imatge com una “empresa responsable”, estava portant a judici un moviment social només pel fet de defensar un dret tan bàsic com és el dret humà a l’aigua. Així, a part d’una campanya molt intensa a través de les xarxes socials, d’una important presència als mitjans, i d’estar cada dia davant les seves oficines informant la ciutadania sobre aquesta situació, hem aconseguit el suport de més de 120 organitzacions locals, nacionals i de l’àmbit internacional, que denuncien juntament amb l’APE l’estratègia repressiva d’Agbar. Des de l’Aliança, a més, hem reclamat públicament a l’empresa que recapaciti en la seva estratègia judicial i de càstig i a dia d’avui podem afirmar que tot aquest procés està visibilitzant el doble joc d’Agbar, que tot just fa uns dies encara ens deia que no sabia res d’aquest procediment.

Davant d’una tasca com la de l’APE, que l’únic que ha fet des del 2014 és lluitar pacíficament per la defensa dels drets fonamentals, és trist que Aigües de Barcelona hagi necessitat veure l’impacte de la nostra campanya de denúncia per adonar-se’n que aquesta deriva repressiva cap als moviments socials no té cap mena de sentit. L’APE hem estat informats que l’empresa ha demanat un procés de mediació a través de la Degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Maria Eugènia Gay. D’aquesta manera, constatem que Agbar ha hagut de recular en la seva estratègia, i com a APE participarem d’aquest espai de diàleg, igual que sempre hem estat obertes a parlar sobre tot allò que afecta les famílies en situació de vulnerabilitat i la garantia dels subministraments bàsics. Aquest mateix migdia acabem d’ésser informades que el jutge ha acceptat el procés de mediació, fet que significa a efectes pràctics la suspensió temporal del judici. No obstant, l’APE manté convocada la mobilització popular i els suports d’organitzacions diverses al voltant d’aquest procés judicial, tenint clar que la mediació és la via que proposa Agbar per haver quedat en entredit les seves pràctiques.

Des de l’APE seguirem posant èmfasi en què la defensa dels drets fonamentals no és cap delicte, i així ho traslladarem també en el procés de mediació. És palmari que el procés judicial que Agbar ha promogut, i que ara es veurà suspès per la mediació, mai no s’hauria d’haver iniciat. Com a APE valorem molt positivament l’impacte de la campanya engegada aquesta setmana i agraïm el paper dels centenars de col·lectius que ens han donat suport i ajudat a visibilitzar que des de la ciutadania no tenim por a l’estratègia repressiva de qualsevol companyia subministradora que pretengui aturar una ciutadania organitzada que surt al carrer a defensar els seus drets.

El canvi d’estratègia d’Aigües de Barcelona demostra que davant les pràctiques abusives de les grans empreses, la ciutadania no ha de fer ni un pas enrere i ha de seguir alçant la veu en la defensa dels seus drets fonamentals, com és l’accés a uns subministraments bàsics garantits.

Ni set, ni fred, ni foscor,
i prou repressió!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone