L’APE, Bombers i entitats veïnals es concentren davant la Generalitat per exigir al Govern que no hi hagi cap més mort per pobresa energètica

Coincidint amb la Setmana de lluita contra la Pobresa Energètica, la societat civil denuncia la inacció del Govern de la Generalitat davant la proposta de detecció de casos de risc.

Barcelona, 20 de febrer de 2019

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), un col·lectiu de Bombers i diferents entitats i plataformes de la societat civil es concentren aquest vespre davant la Generalitat, amb motiu de la Setmana contra la Pobresa Energètica, per exigir al Govern que no hi hagi més morts per pobresa energètica a Catalunya. El passat mes de gener es van succeir incendis en habitatges a les localitats de Badalona i Manresa, entre d’altres. Aquests incendis tenen una relació directa amb situacions de pobresa energètica i, com ja vam alertar en el seu moment, és urgent que la Generalitat actuï per evitar-les.

La concentració ve motivada per la deixadesa que aquesta Administració ha mostrat envers aquesta qüestió. Fa gairebé dos anys, al febrer de 2017, l’APE i un col·lectiu de bombers vam presentar una proposta d’implementació d’un protocol que ajudés en la diagnosi de la pobresa energètica a partir dels informes que podien realitzar els Cossos de Bombers en les seves intervencions. Gairebé dos anys després la Generalitat no ha fet efectiu el seu compromís, i malgrat la reunió mantinguda amb el Departament d’Interior el passat 31 de gener, res indica que el protocol s’hagi reactivat.

L’objectiu del protocol de Bombers és doble. D’una banda, aprofitar “l’observació privilegiada” que tenen els bombers en les seves intervencions -no només en els incendis-, i detectar indicadors de risc que puguin ser traslladats a Serveis Socials i que es plantegin les actuacions preventives corresponents. Alhora, que es puguin quantificar les víctimes causades per pobresa energètica, i així visibilitzar aquesta problemàtica i la seva gravetat.

A l’acte de denuncia hi participa també la Plataforma Sant Roc Som Badalona, que han viscut en pròpia pell les conseqüències d’aquestes situacions: la pobresa energètica mata. És per això que no podem esperar a que els departaments d’Interior i Afers socials es posin d’acord en com o qui ha de liderar la posada en marxa d’aquest protocol. Cal que la Generalitat posi fi a aquest despropòsit. No podem perdre un dia més perquè hi ha vides en joc. S’està perdent l’oportunitat de recollir indicadors de risc en els incendis i actuacions en habitatges, i cada dia que passa deixem passar casos que es podrien estar adreçant. El govern de la Generalitat ha de demostrar que la pobresa energètica és una prioritat perquè fins el moment no ha fet més que declaracions buides i cap pas que indiqui prendre’s amb seriositat aquesta qüestió.

Els habitatges ocupats i els subministraments punxats són una realitat al nostre país, però tenim les eines per a detectar aquestes situacions de risc i adreçar aquesta situació. Cal que la Generalitat faci front a aquesta problemàtica amb valentia i celeritat, perquè ja fem tard. El protocol amb Bombers és una eina que funciona, com ja s’ha demostrat a Bombers de Barcelona. Els resultats de la implementació a la ciutat ho demostren: des de març del 2017 i fins a octubre de 2018, s’han detectat 741 famílies amb indicis de pobresa energètica.

Per a l’APE, cada setmana és la setmana de lluita contra la Pobresa Energètica, i cada dia que passa estem perdent el temps si no fem alguna cosa al respecte. No podem permetre que tenint les eines la Generalitat no tingui la voluntat de tirar-les endavant! Govern, no volem més falses promeses, volem actuacions decidides i valentes, i les necessitem JA!

No volem més morts per pobresa energètica!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone