Mentre Naturgy augmenta els seus beneficis més d’un 50% insisteix en que serveis socials assumeixi el cost de la pobresa energètica

Les afectades diuen prou i donen avui el tret de sortida a un seguit d’accions que pretenen desemmascarar l’actuació de la companyia

Barcelona, 1 de febrer de 2019

El passat 22 de gener, l’Aliança contra la Pobresa Energètica vam informar sobre la negativa de Naturgy a condonar el deute de 7 famílies de l’APE.  L’empresa va trencar el compromís de donar solució als casos que l’APE portava un any i mig denunciant, tirant pilotes fora per no assumir cap tipus de responsabilitat. Com ja vam alertar llavors, l’atenció a la vulnerabilitat que la companyia proclama que exerceix, és només una cortina de fum per cobrar els deutes de les famílies que pateixen pobresa energètica.

Davant aquesta actuació l’APE hem decidit iniciar una campanya de denuncia, que engega avui amb la primera de les accions, a les oficines de Naturgy al carrer Mallorca, per a informar la ciutadania, i concretament les persones clientes de Naturgy de les pràctiques d’aquesta empresa. L’objectiu és alertar del veritable comportament i objectius d’aquesta empresa, que posa el seu lucre per davant del compliment dels drets bàsics i l’atenció a les persones més vulnerables.

L’experiència de les famílies afectades és que Naturgy menteix i manipula. Des que es va iniciar la campanya #CondonaciónDeDeuda el juliol de 2017, l’únic que ha fet l’empresa és fer veure que no passava res fins que el passat 12 de desembre ens vam veure obligades a ocupar les seva seu a la Plaça del gas de la Barceloneta per a poder ser escoltades. La mateixa empresa ens va assegurar que l’espai adequat per a resoldre aquests casos (que no havia revisat durant tot aquest any i mig) era una reunió. Però el més trist és que aquesta reunió, que va tenir lloc el 16 de gener, va resultar ser una promesa absolutament buida, que l’únic que pretenia era guanyar temps i donar falses esperances a les famílies per a mantenir-les callades. El que necessiten aquestes famílies és una segona oportunitat, començar de zero. Tal i com diuen ells, FETS, no paraules.

L’empresa no s’ha pres seriosament les nostres demandes i va molt equivocada si creu que ens aturarem. El moviment social que representa l’APE vetlla precisament per a garantir els drets de les persones afectades per pobresa energètica i Naturgy no els està complint. Les persones que acumulen un deute amb l’empresa perquè no tenen suficients ingressos per poder fer front als rebuts, tenen dret a poder viure sense l’amenaça constant de les empreses de recobraments, o l’enèsima carta recordatori de Naturgy sobre els diners que deuen. Sembla que no vulguin entendre que la vulnerabilitat no se soluciona fent terminis amb el deute, i ampliant així el temps i l’angoixa d’aquestes famílies. La única “solució” que proposa Naturgy és que la pobresa energètica la pagui Serveis Socials, però les famílies no poden dependre de la disponibilitat d’ajudes per a tenir els subministraments garantits. La realitat és que en moltes ocasions accedir a aquests ajuts vol dir perdre’n d’altres.

Sabem, a més, que Naturgy només ha començat a complir part de la llei 24/2015, deixant de tallar el subministrament a famílies en situació de vulberabilitat, quan s’han donat casos tant dramàtics com el de la Rosa de Reus. Una actuació que els va costar una multa que a dia d’avui encara no han pagat. És vergonyós que amb una mà facin campanyes de rentat d’imatge i amb l’altra segueixin buscant fins a l’última estratègia per a cobrar les factures. A qualsevol preu. I és que els resultats econòmics de Naturgy el 2018 apunten a que l’empresa no deixa de fer beneficis i repartir dividends entre els seus accionistes. Gas&Power (la part de la multinacional que inclou el negoci elèctric i de distribució de gas a Espanya), va créixer en totes les seves activitats i va registrar un EBITDA (beneficis abans d’interessos, impostos, depreciació i amortització) de 1.453 milions d’euros, el que suposa el 52,1% més respecte l’any anterior, i que es deu en bona part a la comercialització de gas. Alhora, els accionistes de Naturgy van ser retribuïts amb un total de 1.500 milions d’euros, un 50% més que en l’exercici 2017.

Els fons per assumir la condonació del deute hi són: Naturgy pot cobrir-ho, però no vol. Des de l’APE insistim en que la condonació és la única solució veritable per a les famílies que acumulen deutes amb les subministradores. No és la solució que vol Naturgy perquè, precisament, això li fa assumir que no pot seguir lucrant-se amb la gestió d’un dret bàsic, però ha arribat l’hora de dir prou. No ens cansarem de defensar-ho, perquè a les famílies els hi va la seva tranquil·litat i dignitat.

Sense talls però amb deutes les famílies no podran aixecar mai el cap, i Naturgy té a les seves mans aturar-ho. Serem davant les oficines de l’empresa les vegades que faci falta, fins que tota la ciutadania conegui les seves pràctiques i Naturgy no tingui més remei que assumir la seva responsabilitat, perquè se’ls caurà la cara de vergonya quan tothom conegui les seves constants vulneracions.

Naturgy, ja no podeu mirar cap a una altra banda.

Ni set, ni fred, ni foscor, i condonació!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone