Valoració APE del Primer Congrés Català sobre Pobresa Energètica

photo253081863201073416

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica valorem positivament la trobada del Primer Congrés Català sobre Pobresa Energètica perquè considerem imprescindible que el fenomen de la pobresa energètica es treballi de manera transversal i es dipositin els màxims esforços en treballar-lo. Precisament per a no defallir en aquesta lluita de llarg recorregut, des de l’APE, però, veiem necessari que després de les reflexions i el treball conjunt, els moviments socials, les entitats, administracions públiques i altres ens fem una passa endavant per accelerar, donada la urgència, les respostes integrals a la pobresa energètica.

En segon lloc posem en valor que la iniciativa agrupés a actors tan diferents disposats a afrontar la pobresa energètica treballant plegats; però com a moviment social nascut de la lluita al carrer, considerem que ha mancat un enfocament sorgit més des de les bases, de com sumar forces des d’una visió “bottom-up“, des de baix, des del gruix de gent afectada, construint una visió crítica des de la ciutadania apoderada.

D’altra banda hem trobat a faltar també espais específics on parlar directament sobre l’estratègia conjunta davant les empreses subministradores, precisament perquè és un dels elements clau de l’equació, i un dels principals reptes. Hi ha hagut molts i diversos espais centrats en alguns dels factors causants de la pobresa energètica, com el mal estat dels edificis (i per tant la necessitat d’estratègies d’eficiència energètica o la formació sobre els hàbits de consum) i la vulnerabilitat/precarietat econòmica de les famílies (i la protecció social i l’accés universal garantit en aquest sentit), però no podem deixar d’abordar la qüestió dels preus de l’energia i del mateix (mal) funcionament del sector elèctric, així com els abusos de l’oligopoli energètic.

Des de l’APE, seguirem demà mateix, exigint a la Generalitat i als municipis, que treballin la completa aplicació de la Llei 24/2015 per acabar definitivament amb la pobresa energètica. Que treballin en un front comú per denunciar la irresponsabilitat expressa de les empreses subministradores en l’aplicació de solucions estructurals, com una Tarifa Social adaptada a la situació econòmica de cada llar, que impliqui la garantia de subministrament a totes les famílies vulnerables.

Els beneficis (multimilionaris) per a finançar aquesta Tarifa Social hi són, però manca una Administració que deixi d’estar al servei de les grans elèctriques i les responsabilitzi d’una vegada per totes d’una situació fruit dels seus abusos. Per tant seguirem vigilants i lluitant amb força des de el carrer.

Aliança contra la Pobresa Energètica
Ni set, ni fred, ni foscor!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone