Comunicat: La campanya de defensa de la Llei 24/2015 aconsegueix el suport de tots els grups del Congrés i del Parlament a excepció del PP

Logo APE_blanc_header L-DESC-WEB PAH-logo-vertical-BW_2
La pressió dóna resultats i el PP amaga amb no interposar el recurs aquest divendres, tal com estava previst
Avui hem anat al Parlament de Catalunya a defensar la llei 24/2015, fruit de la ILP de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i contra la pobresa energètica, llei amenaçada de ser suspesa pel Govern en funcions de Mariano Rajoy.
Una llei, que no ens cansarem de repetir, neix al carrer, recollint 7 anys de lluita i defensa diària al carrer dels nostres drets: aturant desnonaments, talls de subministraments, alliberant a les famílies del deutes, recuperant habitatge buit de la banca per reallotjar a famílies abandonades per l’administració, en definitiva, autotutelant el nostre dret a l’habitatge. Aquesta llei fa precisament això i a més funciona: més de 32.000 talls de subministraments s’han evitat en 9 mesos gràcies a la 24/2015, s’estan aturant desnonaments, i signant lloguers socials, està  alliberant a les famílies de deutes i els ajuntaments comencen a utilitzar les eines que la llei dona per ampliar el parc públic d’habitatge.
Fa una setmana el PP va iniciar l’ofensiva contra la llei 24/2015, igual que ha fet amb les lleis que han donat passes en la conquesta del dret a l’habitatge de Canàries, Navarra, Andalusia o País Basc, suspeses totes elles pel govern del PP. Aquesta amenaça del PP a la llei 24/2015 es una amenaça a les propostes de llei introduïdes per les PAHs en 13 Parlaments Autonòmics.
La nostra reacció davant aquesta ofensiva va ser immediata. El mateix dia que la Comissió Bilateral es reunia vam sortir al carrer, on la llei va néixer, per defensar-la. Dilluns 18, vam demostrar que no ens quedarem de braços creuats davant l’amenaça i vam sortir a més de 50 ciutats a assenyalar al PP, mostrant una vegada més que el carrer i la solidaritat es la nostra major arma.
Seguidament, divendres 15, ens vam reunir amb tots els Grups Parlamentaris del Parlament per explicar la situació i demanar una defensa conjunta i unànime de la llei, de la seva necessitat i utilitat, i per descomptat de la seva constitucionalitat. Suport que tothom ha mostrat a excepció del PP català que tot i que en el seu moment va votar a favor i ara no es pronuncia contra el que fa el seu propi partit.
Dimarts 19, ens vam reunir amb la Consellera Meritxell Borràs, que ens va explicar que farien en cas de la suspensió. Nosaltres vam traslladar la determinació alhora de fer tot el possible per evitar la suspensió i que enteníem que el Govern havia de fer el mateix.
Ahir, a una jornada maratoniana a Madrid, ens vam reunir a tots els Grups Parlamentaris del Congrés, PP inclòs, amb una exigència de compromís a signar molt clara:

  • Defensar públicament la Llei 24/2015 i la necessitat d’aquesta per fer front a l’emergència habitacional i contra la pobresa energètica.
  • Exigir al Govern de l’Estat que no interposi recurs davant el Tribunal  Constitucional, i més tenint en compte que es tracta d’un Govern en  funcions.
  • Desistir i retirar el recurs en el cas de formar Govern i en el cas que el govern en funcions ho hagi interposat davant el Tribunal Constitucional, comprometent-se a més a no posar impediments per al seu total desenvolupament.
  • Ampliar els drets que la llei 24/2015 protegeix, a la resta de ciutadanes de l’estat espanyol.
Compromís que van signar: Democràcia i Llibertat, IU-Unidad Popular, PSOE, PNV,  ERC, Bildu, Compromís, Ciutadans, En Comú Podem, Podemos i En Marea. Es a dir, un compromís inèdit i que deixa al PP aïllat. Un suport que no es fàcil ni es gratuït, sinó que es fruit de la feina feta en defensa del dret a l’habitatge per totes les PAHs durant els últims 7 anys i de la legitimitat guanyada. Tothom sap que no es fàcil seure a tots els partits i subscriure conjuntament un mateix compromís.
Ens vam reunir també amb el Grup del PP al Congrés, la primera vegada en 7 anys, reunió que ha estat possible gràcies a la pressió social i al consens aconseguit tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats.
L’estratègia per evitar la suspensió de la norma, es a dir, la pressió al carrer i l’aïllament tant al Parlament com al Congrés ha fet que el PP ahir ens comuniques que estaven valorant no suspendre la norma. Desprès d’uns quaranta minuts discutint amb la portaveu d’habitatge del grup Popular al Congrés sobre la incoherència de presentar la suspensió total de una norma que el seu mateix partit ha avalat, el PP es replanteja el seu posicionament inicial. Explícitament ens van plantejar la possibilitat de portar només al Tribunal Constitucional els 2 articles dels quals el PP català s’havia abstingut en la votació i fer-ho sense suspensió, ja que insistim en que no poden suspendre la única norma que garanteix el dret a l’habitatge digne. Es a dir, es replantegen la suspensió total de la norma, de tots els articles. D’arribar a ser així, canviaria l’escenari que s’havia plantejat fins ara.
En la reunió que mantenim amb el PP, hores abans de la reunió del President Puigdemont amb el President en funcions Rajoy, acordem tenir un canal estable de comunicació i que traslladin a Rajoy la possibilitat de no suspendre la norma i en cas de posar un recurs, fer-ho sense suspensió i únicament sobre els dos articles que el PP català s’havia abstingut en el moment de la seva votació al Parlament. Compromís que sembla ser que es va portar a terme, ja que el President Puigdemont avui afirmava que havien discutit aquesta possibilitat.
Tenim clar que aquesta possibilitat no es segura encara, però es fruit de la pressió social, pressió que continuarem fent fins assegurar que la nostra llei no es toca.
Si finalment el PP s’atreveix a suspendre la norma, demà divendres 22 o divendres 29, convoquem reaccions de protesta a les 18.30h a les seus del PP de tot l’estat i anunciarem una campanya d’accions contundents contra el PP. No ens quedarem de braços creuats veient com un govern que no ha fet res per acabar amb els desnonaments, els talls i els deutes de per vida impedeix ara que ho fem nosaltres. A més no podem oblidar que possiblement hi hagin eleccions estatals, període en que els partits polítics son altament sensibles a les denuncies ciutadanes.
Tot i així, volem enviar un missatge d’esperança, encara estem a temps d’evitar la suspensió de la llei en vigor més garantista de l’estat en matèria d’emergència habitacional i pobresa energètica. En aquest sentit, totes hi juguem un paper clau: la ciutadania, el Parlament de Catalunya, el Govern de la Generalitat i el Congrés dels Diputats, que no es poden quedar mirant o esperant a la suspensió de la norma per part d’un Govern en funcions. 
Frenar la suspensió de la norma, solucionar els desnonaments, és només qüestió de voluntat política. Nosaltres, sense ni un sol recurs, únicament comptant amb les milers de famílies afectades, hem aconseguit aprovar una llei per aturar l’emergència que ja és un referent a nivell europeu.
Avui mateix durant el matí el grup parlamentari del PP al Congrés ens ha contactat, ens han dit que han traslladat el que vam parlar ahir al Govern de l’Estat i que fins la setmana propera no hi haurà una  decisió en ferm sobre aquest tema.
Ara més que mai cal mantenir i augmentar la pressió per defensar lleis justes que protegeixen el nostre dret a l’habitatge digne!
La Llei 24/2015 no es toca!
Logo APE_blanc_header L-DESC-WEB PAH-logo-vertical-BW_2
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone