Comunicat: El Grup Promotor de la Llei 24/2015 planteja alternatives urgents per garantir el dret a l’habitatge i els subministraments

Logo APE_blanc_headerPAH-logo-vertical-BW_2 L-DESC-WEB

La resposta al recurs contra la Llei 24/2015 no pot ser una altra que activar mesures immediates per part de totes les administracions

El passat divendres 29 d’abril, el Govern del Partit Popular va anunciar que interposa un recurs amb suspensió cautelar davant el Tribunal Constitucional contra la Llei 24/2015 [link 1]. El recurs impugna i demana la suspensió dels articles relatius al mecanisme de segona oportunitat (2, 3 i 4), de l’article que regula el lloguer social obligatori per part dels grans propietaris (5) i la cessió obligatòria de pisos buits a l’administració (article 7), així com les sancions per la no-aplicació de la llei i la cessió de crèdits litigiosos (D.T. 2a, D.F. 3a, D.A.). Continuen vigents els articles que fan referència a l’obligatorietat de l’Administració a un reallotjament adequat i els ajuts al pagament del lloguer en casos de petits tenidors d’habitatge per tal d’evitar els desnonaments. La pressió al carrer ha aconseguit salvar totes mesures que fan referència a la pobresa energètica (article 6).

Aquest recurs arriba d’un Govern en funcions que, fent cas omís de l’ampli suport popular amb què compta la llei i mogut pel pànic al precedent que assenta la Llei que amenaçava a extendre’s a altres comunitats, ha preferit respondre als interessos de la banca que li demanava eliminar-la. Perquè és una llei que funciona, i les entitats financeres han hagut de co-responsabilitzar-se de les situacions de milers de famílies que estaven en risc de perdre el seu habitatge. El Govern i les entitats financeres no volien mantenir mecanismes que donaven compliment a l’article 47 de la Constitució i recollia l’habitatge com un dret. Tanmateix, no hi ha cap alternativa per part del PP: les mesures de la darrera legislatura -qüestionades constantment fins i tot des dels tribunals europeus- no han canviat la realitat de l’emergència habitacional. Hem hagut de ser la ciutadania organitzada qui proposéssim un text, després de recollir 145.000 signatures i suports i adhesions, i s’aprovés per unanimitat i es convertís en l’única Llei que té per objectiu revertir l’emergència habitacional de tot l’estat. I també ha estat des del carrer des d’on s’ha defensat aquesta gran conquesta amb una resposta exemplar en forma de protestes a tot l’estat.

Dos dies després que el PP consumés aquest cop d’estat del PP i de la Banca i burla gravísima a la democràcia per part d’un govern en funcions en el seu últim minut, la resposta de qui hem impulsat i donat suport a aquesta Llei no es farà esperar.

El dia abans de la cimera on la Generalitat ha convocat als actors implicats per respondre al recurs, presentem el full de ruta inicial per a evitar un retrocés en els drets que la Llei 24/2015 protegeix. Aquest full de ruta recull les accions que les institucions i administracions han d’aplicar de forma coordinada i amb un criteri d’urgència i de prioritat per assegurar aquest objectiu.

A la Generalitat i als Ajuntaments:

  • Fer complir amb contundència la part de pobresa energètica, perquè no ha estat impugnada i perquè pràcticament no ha estat aplicada, fent efectius ja convenis i sancions.

  • Activar immediatament nous instruments i accions urgents que ofereixin la cobertura que donaven els articles impugnats.

  • Nous instrument legislatius com a resposta a la impugnació dels articles 2, 3, 4, 5 i 7.

  • Apuntalar prioritàriament el pic de desnonaments derivats del recurs mobilitzant de forma immediata 16.000 habitatges l’any i penalitzant el parc d’habitatges buïts dels bancs amb la LLei 18/2007, així com reforçant linies d’ajuts al pagament del lloguer, cobrint el buït temporal i fent efectiu el dret al reallotjament.

  • Exigir a les entitats financers i grans propietaris que segueixin complint els estàndards de protecció i d’actuació que estableix la Llei 24/2015, i predicar amb l’exemple mantenint-los i extenent-los a les polítiques públiques d’habitatge.

Al Parlament: control al Govern i garantia que els drets que protegia la Llei 24/2015 es segueixen garantint des del primer dia.

Als partits que es presenten al 26J: retirar el recurs quan es formi nou govern i extendre la Llei a la resta de l’estat.

Adjuntem un document on es detallen aquestes demandes. Pressionarem perquè es compleixi igual que hem fet en l’aplicació de la Llei i com hem fet sempre en la nostra defensa del dret a l’habitatge.

Sobre la “cimera” convocada pel president Puigdemont, volem deixar clar que el seu objectiu no pot ser un altre que concretar de quina manera assegurem que els estàndars de protecció de drets que marca la Llei 24/2015 es segueixin complint sense cap retrocés. El Grup Promotor i el seu full de ruta han de tenir-hi un paper clau: en les dues darreres setmanes ens ha mancat informació per part dels 2 governs i això ha perjudicat la defensa de la Llei.

Davant les reaccions al recurs dels darrers dies advertim que les grans declaracions d’intencions aturen desnonaments ni talls, però alhora tampoc aconseguirem res si ens resignem i acceptem la impugnació sense reaccionar amb valentia i determinació. Ara el que cal és estar a l’altura fent complir la part de la Llei que ha estat salvada del recurs gràcies a la pressió del carrer i omplint el buït que pot generar la impugnació en la part d’habitatge.

En els propers dies convocarem una acció estatal per a finals de maig al carrer, de reacció contra el recurs, i que el llançament de la campaña de pressió per posar el dret a l’habitatge al centre de la campanya del 26J.

#AvuiEsPot #AlertaPP #NiUnPasEnrere

Full de ruta inicial Llei 24/2015

Logo APE_blanc_headerPAH-logo-vertical-BW_2 L-DESC-WEB

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone