[Comunicat] Endesa porta a judici a una família en risc d’exclusió residencial

Logo APE_blanc_header

Endesa i la companyia d’aigües Riera Cabanyes li reclamen un deute de més de 3000 euros

Barcelona, 14 de gener de 2017

Endesa i la companyia d’aigües han portat a judici a la Carolina perquè l’acusen d’estar enganxada a la llum i l’aigua i li reclamen un deute de més de 3.000 euros.

La Carolina vivia a Blanes amb la seva filla en un pis de lloguer fins que va començar a tenir problemes econòmics i no va poder fer front al pagament d’aquest obligant-la a abandonar la casa. Va demanar re allotjament a la mesa d’emergència de Blanes però no van donar-li cap alternativa i es va veure obligada a recuperar un pis a Vidreres, propietat del banc Santander, amb qui actualment està negociant un lloguer social. Quan la Carolina va entrar al pis ja hi havia llum i aigua. Ella disposa de l’informe de risc d’exclusió residencial i viu amb la seva filla de 18 anys que està fent primer de batxillerat. Com tantes altres famílies, la Carolina va haver de recuperar un pis per no quedar-se al carrer amb la seva filla perquè l’Administració no li oferia cap alternativa habitacional. En casos d’habitatges recuperats les companyies subministradores tampoc permeten regularitzar el servei, per tant les famílies no tenen cap més opció que viure amb els subministraments punxats. Endesa no li ha donat cap alternativa a la família.

I no prou contents amb això, Endesa i la companyia d’aigües porten a la Carolina a judici per un deute de 1.958,37€ i de 1.191,03€ respectivament. No només és aberrant que les companyies es dediquin a portar a judici a les famílies que tenen problemes per pagar els subministraments bàsics de llum i aigua sinó que també ho és la manera en que calculen els deutes. Com les companyies no tenen dades per mesurar els consums de les famílies fan càlculs estimats. Endesa fa les seves estimacions calculant que la família consumeix energia durant 7h al dia a la màxima potència, fet que és totalment desproporcionat a la realitat de la majoria de famílies. En el cas de la companyia d’aigües, Riera Cabanyes, calculen 330m3 en dos mesos, quan el consum mitjà a les comarques gironines és de 182 l/p/d, el que equivaldria a 21,6m3 en dos mesos (calculant que hi viuen dos persones). És a dir, la companyia d’aigües està estimant un consum 15 vegades superior al de la mitjana gironina.

És una vergonya que les companyies que avui en dia estan gestionant drets bàsics com l’accés a l’aigua i la llum, en lloc de garantir el subministrament a les famílies en situació de vulnerabilitat a més a més, les portin a judici. No podem permetre que les famílies que es troben en habitatges recuperats no tinguin cap cobertura per part de l’Administració ni de les empreses subministradores; l’accés als subministraments bàsics ha de ser garantit per totes les famílies en risc d’exclusió residencial, independentment de si tenen o no la titularitat de l’habitatge.

Cap família sense aigua, sense llum i sense gas

Aliança contra la pobresa energètica

 20170114_comunicat_endesa porta a judici a una família vulnerable

Logo APE_blanc_header

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone