Comunicat: La força del carrer i de la Llei 24/2015 aconsegueixen una primera resposta d’urgència i coordinada contra recurs

Logo APE_blanc_headerPAH-logo-vertical-BW_2 L-DESC-WEB

El Grup Promotor de la ILP Habitatge ha participat avui a la cimera convocada per Puigdemont per respondre al recurs del PP contra la Llei 24/2015

Tres setmanes després de l’exemplar reacció al carrer davant el risc d’un recurs que impugnés la Llei 24/2015, la ILP Habitatge, i cinc dies després que el PP interposés finalment un recurs contra aquesta norma; l’enorme alarma social generada ha obligat al Govern de la Generalitat a convocar una cimera d’urgència per avaluar com respondre al recurs.
A la cimera d’avui a les 17h hi han assistit el President i el Vicepresident de la Generalitat, cinc Consellers, les entitats municipalistes i els 12 municipis metropolitans amb més població, la Presidenta i tots els partits del Parlament (inclòs el PP) i vàries entitats socials, com la Taula del Tercer sector i el mateix Grup Promotor de la Llei.
Els portaveus del grup promotor han entregat i explicat a tots els assistents un full de ruta per a evitar un retrocés en els drets que protegeix. Aquest full de ruta que es va presentar públicament ahir avançant-se a la mateixa cimera, recull les accions que les  institucions  i administracions han d’aplicar de forma coordinada i  amb un criteri d’urgència i de  prioritat per assegurar que el dret a l’habitatge segueixi garantint-se. El Grup Promotor de la Llei  24/2015, format per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH),  l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE), ha fet a més una  intervenció contundent en defensa de la Llei i contra l’atac que representa el recurs.
Una de les bones notícies del dia és que l’acord majoritari d’aprovar un nova Llei urgent que cobreixi el buit de desprotecció que genera la impugnació i la suspensió de gran part dels articles que protegien el dret a l’habitatge. Demà mateix es crearà una comissió per redactar-la. Es tractaria d’un projecte de Llei de lectura única i el grup promotor hi participarà amb veu pròpia i com a actor principal, conjuntament amb la   Generalitat i el Col·legi d’Advocats de Barcelona. Aquesta era una de les principals propostes del full de ruta que es va presentar ahir i que hagi tirat endavant només s’explica per l’efectivitat real de la Llei a l’hora de protegir el dret a l’habitatge i per l’altíssim suport social que té al darrere.
A banda de demanar el suport al full de ruta impulsat per les qui vam fer néixer i aconseguir aprovar aquesta Llei tant necessària, cosa que s’ha aconseguit majoritàriament (amb la trista excepció del PP,) hem aprofitat la cimera per proposar una comissió de treball format per la Generalitat, els Ajuntaments i el Grup promotor amb l’objectiu d’activar des de ja les mesures d’urgència que han de cobrir el buit dels articles impugnats mentre no es creen els instruments per substituir-los (multes als bancs, ajudes per evitar desnonaments etc.), així com la part de pobresa energètica (signatura urgent de convenis) que finalment s’ha salvat gràcies a la pressió del carrer. Aquesta idea ha rebut el suport majoritari de tots els assistents, especialment dels món municipal i amb la nova excepció del Partit Popular, que ni ha contestat.
Des del primer desnonament que vam aturar al carrer fins a l’aprovació de la ILP Habitatge han estat fites col·lectives en la  protecció dels drets fonamentals. La desprotecció de les persones  vulnerables que genera el recurs a part de l’articulat, ens torna a  situar en una situació on el que cal, sobretot, és estar a l’alçada de la situació,  tanmateix més i tot que quan es va aprovar la norma. Vam néixer i seguim aquí perquè som les persones que cada dia pateixen sobreendeutament,  desnonaments, talls i dificultats per accedir a quelcom tant essencial  com és el dret a un habitatge digne. Perquè hi ha vides en joc.
Com ja és habitual la ciutadania organitzada torna a ser punta de llança de les propostes reals que salven vides i que signifiquen la recuperació del dret a l’habitatge que ens han robat.
Valorem molt positivament tot el que s’ha aconseguit alhora que advertim que seguirem vigilants com des del primer dia, perquè no es vulnerin mai més els nostres drets essencials i perquè les paraules no se les endugui el vent.
#AvuiEsPot
#NiUnPasEnrere
Logo APE_blanc_headerPAH-logo-vertical-BW_2 L-DESC-WEB
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone