Gran aliança contra el gas en l’Estat espanyol
Neix la xarxa Gas no és Solució, una àmplia coalició de col·lectius i organitzacions de l’Estat espanyol que mostren el seu rebuig al desenvolupament d’aquest combustible fòssil.
Col·lectius ciutadans que lluiten contra el desenvolupament d’infraestructures de gas al terreny, organitzacions ecologistes, formacions polítiques i persones de l’acadèmia signen el document constituent de la xarxa Gas no és Solució, una aliança informal d’actors que s’oposen al desenvolupament del gas al model energètic des de diferents aspectes, que inclouen la lluita contra el canvi climàtic, la promoció de les energies renovables, la denúncia de la financiarització i el deute en el sector energètic, el transport sostenible, la democratització de l’energia o la defensa del territori. La xarxa s’ha presentat al públic amb un vídeo que mostra la diversitat dels seus components i arguments.
La xarxa Gas no és Solució adverteix contra la forta campanya de promoció del gas que en els últims temps s’observa des de diferents instàncies econòmiques i polítiques. El gas és un combustible fòssil i com a tal s’ha d’abandonar per poder complir amb els objectius de París. És part del problema i no de la solució. La combustió d’hidrocarburs és la principal causa del canvi climàtic global, de manera que cal que aquests recursos contaminants romanguin sota terra. No obstant això, des de la Unió Europea li han atorgat en els últims anys un paper fonamental a aquest combustible col·locant-lo al centre del futur energètic, promocionant un important nombre de projectes d’interconnexió de gas com gasoductes i terminals de regasificació. Les empreses de transport i distribució com Enagás o Gas Natural Fenosa, i altres empreses en el sector de la mobilitat, com Seat i Repsol, estan fent una campanya de rentat d’imatge del gas presentant-lo com un combustible net i no contaminant.
La xarxa neix per fer front a aquest discurs i visibilitzar els impactes i amenaces que el gas representa. Projectes com el magatzem de gas de Doñana, les noves regasificadores a Canàries i Huelva, la distribució d’aire propanat a Gran Canària, el gasoducte MidCat a Catalunya, les encara latents amenaces de la fractura hidràulica (fracking) en diferents punts del territori, la herència que han deixat projectes com el de Reganosa a Ferrol, la fallida planta del Musel a Gijón o el magatzem Castor davant de les costes de Castelló i el seu deute il·legítim pagada per la ciutadania, són algunes de les lluites que es veuen representades en aquesta xarxa.
El desenvolupament d’infraestructures de gas en els últims anys ha sobredimensionat el sector energètic i ha generat endeutament sense respondre a una necessitat real de la població. També ha encarit les factures i ha accentuat la pobresa energètica. Aquest desenvolupament ha respost a interessos d’empreses privades i no a l’interès públic. En temps més recents s’ha assistit a un escandalós impuls del gas al transport, promovent la substitució d’un combustible fòssil per un altre. Per si fos poc, ha generat conflictes geopolítics entre països i dins dels propis països productors, deguts principalment a disputes territorials i de preus. La xarxa Gas no és Solució neix per denunciar aquesta deriva i enfrontar-la a partir d’ara.
Gas no és Solució actua com un paraigua de lluita contra el gas i està oberta a noves adhesions. La xarxa estarà vigilant enfront del paper que tant el nou govern de Pedro Sánchez com a la resta d’administracions atorguin al gas en els seus plans presents i futurs, i denunciarà qualsevol intent de col·locar aquest combustible fòssil com una peça clau de la transició energètica.
La xarxa Gas no és Solució aposta per una transició energètica renovable, transparent, democràtica i ecofeminista.
Els col·lectius que integren a dia d’avui aquesta xarxa són:
350 Bcn, Aliança contra la Pobresa Energètica, Amigos de la Tierra, Asamblea Ciudadana contra el Gas en Gran Canaria, Asociación de Cultura Popular Alborada (Gallur), Berriztu!, Comité Cidadán de Emerxencia da Ría de Ferrol, Ecologistas en Acción, Equo Huelva, Ferrol-Cape, Fracking Ez, Fundación Renovables, Fundación Ecología y Desarrollo, Greenpeace España, Instituto Internacional de Derecho y Medio Ambiente, No Més Gas, Observatorio Crítico de la Energía, Observatori del Deute en la Globalització, Plataforma Ciudadana Zaragoza sin Fractura, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Plataforma Resposta al Midcat, Plataforma Salvemos Doñana, Podemos, SEO/BirdLife, Transport&Environment, WWF España, Xarxa per la Sobirania Energètica.
¿Et sumas al manifest?