La llei catalana contra la pobresa energètica segueix més vigent que mai

A Catalunya la llei 24/2015, una llei feta des de la ciutadania, segueix evitant més de 30.000 talls de subministraments a famílies vulnerables

En les darreres setmanes hi ha hagut informacions confuses tant per part de l’administració com dels mitjans de comunicació sobre la vigència de la llei que protegeix a les famílies contra els talls de subministrament. Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) volem deixar clar que a Catalunya la llei 24/2015 en matèria de pobresa energètica és una llei vigent, que funciona i que ha evitat més de 30.000  talls indiscriminats d’aigua, llum i gas a famílies vulnerables.

Volem recordar que aquesta llei aprovada per unanimitat el juliol del 2015 al Parlament de Catalunya és una llei que neix d’una iniciativa legislativa popular, la ILP habitatge, que recollia mesures per fer front a l’emergència habitacional i la pobresa energètica, mesures que ja fa molts anys que venim defensant des del carrer.

Aquesta llei va ser recorreguda pel Partit Popular 6 mesos després de la seva entrada en vigor, i a l‘octubre del 2016 el Tribunal Constitucional es va pronunciar suspenent alguns dels seus articles concretament tots aquells que responsabilitzaven les entitats financeres per la seva mala praxis durant aquests anys abandonant a milers de famílies que no poden pagar la seva hipoteca. Tot i així, i gràcies a la pressió social que vam fer des del carrer, els articles referents a la pobresa energètica no es van recórrer i continuen completament vigents. Gracies això a Catalunya les famílies vulnerables que no arriben a fi de mes, i que deixaven de menjar per poder pagar la llum, el gas o l’aigua, a dia d’avui estan protegides de qualsevol tall.

Famílies com la de la Cristina que viu amb les seves tres filles de 14 i 3 anys a Badalona, va quedar protegida per la llei des del principi. La Cristina tenia problemes per pagar les seves factures tant d’aigua com d’electricitat i des del setembre del 2015 està protegida contra els talls d’aquests subministraments. Ella, com tantes altres famílies, diu que des que sap que no li poden tallar el subministrament “dormo tranquil·la per fi.. Estic menys angoixada.. si venen a mirar el comptador de la llum o l’aigua vaig tranquil·la a obrir la porta… abans tremolava”. I és que l’amenaça d’un tall de subministrament genera una angoixa i un patiment, a les famílies que la llei 24/2015 ha aconseguit esmorteir durant els més de 2 anys que porta en vigor a Catalunya.

El cas de la Begoña és exactament igual, ella com la Cristina viu amb els seus tres fills a Barcelona i comenta que “Des de que estic protegida per la llei el que sento és tranquil·litat. El tornar a casa i no estar patint per si m’hauran tallat la llum o l’aigua. Abans estava constantment nerviosa i intranquil·la”

La Cristina i la Begoña són només dos exemples de les més de 30.000 famílies que avui en dia s’estan beneficiant de la llei 24/2015. No podem oblidar que aquesta llei salva vides! Casos com els de la Rosa a Reus no es poden tornar a repetir per la negligència de companyies com Gas Natural Fenosa.

La llei, però, està encara lluny de ser aplicada en la seva totalitat. Tot i que s’han aconseguit aturar la gran majoria dels talls de subministrament encara es continuen produint d’il·legals. Volem recordar tant a la Generalitat com als Ajuntaments la importància de sancionar a les empreses subministradores pels talls il·legals i que per tant exigeixin amb contundència l’aplicació d’una llei útil i eficaç. Aquesta és una via clara i necessària que té l’administració per fer que les empreses compleixin amb la llei però tenim constància que encara a dia d’avui hi ha molts ajuntaments que no denuncien aquests talls il·legals.

Fruit de la poca voluntat de les empreses subministradores també persisteix el fet de que les famílies, tot i estar protegides contra els talls, continuen acumulant deutes de les factures impagades dels subministraments bàsics. La Generalitat no ha aconseguit fer front a les grans companyies i fer-les signar un conveni on siguin aquestes les que assumeixin els deutes de les famílies vulnerables tal i com estableix la llei. Així les famílies estan protegides contra els talls però el seu deute augmenta cada més. És urgent que la Generalitat deixi de buscar excuses i aconsegueixi la condonació dels deutes d’aquestes famílies per part de les empreses subministradores amb la signatura dels convenis. No podem permetre que es paguin aquestes factures amb fons públics com s’està fent fins ara i menys encara tenint el recolzament d’una llei que trasllada aquesta responsabilitat a les empreses.

Per aquest motiu, volem reiterar que la llei 24/2015 que protegeix a les famílies contra els talls de subministrament, que és la llei més garantista de la Unió Europea, està completament en vigor i no només funciona si no que salva vides. Ara el que necessitem es que s’apliqui en la seva integritat aturant els talls, garantint els subministrament i condonant els deutes de les famílies!

Ni set ni fred ni foscor

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone