L’Aliança contra la Pobresa Energètica diu prou a l’immobilisme d’Endesa i ocupa la seva seu amb accions simultànies de denúncia a Barcelona, Sevilla, València, Pamplona i Lleida.

Davant els casos de famílies vulnerables que han hagut de recuperar un habitatge, l’APE aporta més de 30 casos que podrien resoldre’s avui mateix i reclama solucions.

Avui, al voltant de les 11h del matí, l’Aliança contra la Pobresa Energètica hem ocupat la seu d’Endesa de l’Avinguda Vilanova núm. 12 de Barcelona. No és el primer cop que des de l’APE tirem endavant una acció d’aquest tipus, però la negativa permanent d’Endesa a donar llum a les famílies vulnerables sense discriminació segons el règim habitacional, no ens deixa cap altra alternativa.

Des de l’APE fa temps que defensem que els subministraments bàsics són un dret, independentment de la situació habitacional de les famílies. Avui en dia moltes famílies que davant la crisi i la precarietat es van veure obligades a recuperar un habitatge, pateixen les conseqüències de no tenir garantit l’accés als subministraments bàsics, malgrat haver intentat demanar l’alta i voler pagar les seves factures com qualsevol persona. Davant aquesta necessitat imperant i l’emergència de les famílies en situació de vulnerabilitat, Endesa prioritza el lucre i l’atenció als clients de gran valor i que no comportin risc. Però es tracta d’una qüestió que no pot regir-se per les regles de mercat, com ja s’ha defensat des d’institucions com el Defensor del Pueblo en el seu recent informe sobre protecció de consumidors vulnerables.

Es tracta d’una problemàtica que existeix a tot l’Estat i com a tal, cal que es visibilitzi, davant les subministradores que giren l’esquena a aquestes famílies però també davant l’opinió pública. És per això que l‘acció que avui duem a terme s’està donant de manera simultània a Sevilla, València, Pamplona i Lleida, amb un missatge comú per defensar i exigir #ContadoresSociales i #DerechoALuz

La interlocució establerta amb Endesa després de la nostra acció a les seves oficines comercials el passat 4 d’abril no va funcionar perquè la mateixa empresa no ha donat resposta ni ha mogut la seva postura. Enlloc de valorar la proposta que els vam plantejar, Endesa ens demana quelcom totalment inviable, com és fer signar un document a les entitats financeres propietàries dels pisos recuperats, cedint el dret d’us d’aquell habitatge als seus ocupants. Evidentment es tracta una proposta inviable, ja que si les entitats financeres acceptessin, es regularitzarien totes les situacions d’ocupacions al nostre país i per tant, tindríem solucionat el problema de l’habitatge a l’Estat espanyol. La proposta d’Endesa passa la pilota a la teulada de les entitats financeres i es treu de sobre tota responsabilitat. El que no té cap sentit és que una companyia d’electricitat entri a valorar la situació habitacional de les famílies quan l’objectiu pel que ha nascut és fer contractes de llum a qui ho sol·liciti.

Són moltes les famílies que pateixen aquesta situació. No es tracta de casos aïllats ni d’una problemàtica residual. Estem davant de casos que estan, no només estancats i desatesos, sinó també desprotegits davant la incertesa del tall de subministrament. Per part d’Endesa, la única resposta que reben les famílies, que l’únic que volen és regularitzar la seva situació i pagar les seves factures, són excuses. Endesa podria fer aquests contractes, no hi ha cap llei que ho impedeixi (només normativa interna), així que és només qüestió de voluntat.

És precisament per aquest motiu que Endesa ens empeny a fer una escalada en les nostres accions. Davant la manca de resposta, l’APE resisteix i persisteix, i no marxarem d’aquí sense solucions.

No volem més paraules o reunions buides de contingut. Volem fets.

Ni set, ni fred, ni foscor!
Aliança contra la Pobresa Energètica.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone