L’APE demana reunió urgent al Conseller Buch degut als incendis relacionats amb pobresa energètica

És urgent implementar el protocol de detecció de casos de pobresa energètica en el Cos de Bombers de la Generalitat

14 de gener de 2019

L’Aliança contra la Pobresa Energètica hem demanat reunió amb urgència al Conseller d’Interior Miquel Buch i al Secretari general d’Interior, Brauli Duart i Llinares amb motiu dels incendis que van tenir lloc la setmana passada a les localitats de Badalona i Manresa. Aquests incendis tenen una relació directa amb situacions de pobresa energètica i és urgent que la Generalitat actuï per evitar-les.

Fa gairebé dos anys, al febrer de 2017, l’APE i un col·lectiu de bombers vam presentar una proposta d’implementació d’un protocol que ajudés en la diagnosi de la pobresa energètica a partir dels informes que podien realitzar els Cossos de Bombers, tant de Barcelona com de la Generalitat, en les seves intervencions. Es van mantenir reunions amb la Regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i Bombers de Barcelona, com també amb el Conseller d’Interior, en aquell moment Jordi Jané, i Bombers de la Generalitat. Ambdues administracions es van comprometre a implementar el protocol, però gairebé dos anys després la Generalitat no ha fet efectiu el seu compromís. En el seu moment el Departament d’Interior va arribar a fer un vídeo formatiu i desenvolupar una prova pilot a quatre parcs de bombers, però la implementació definitiva mai es va arribar a fer.

L’objectiu del protocol és doble. D’una banda, aprofitar “l’observació privilegiada” que tenen els bombers en les seves intervencions -no només en els incendis-, i a través d’uns indicadors molt senzills poder detectar si a la llar on actuen pot haver una situació de pobresa energètica, per derivar-ho a serveis socials. I de l’altra, poder quantificar quines són les víctimes de la pobresa energètica i posar atenció sobre aquesta problemàtica. Els incendis de les darreres setmanes no són malauradament casos aïllats; els bombers porten anys denunciant la relació directa entre incendis amb víctimes mortals i situacions de vulnerabilitat  i la importància de poder quantificar-ho per visibilitzar-ho i plantejar solucions.

Per altra banda, la tasca de detecció d’aquest protocol és imprescindible i necessària, com demostren els resultats de Barcelona que, des de març del 2017 i fins a octubre de 2018, han detectat 741 famílies a la ciutat amb indicis de pobresa energètica.

Per aquest motiu, hem sol·licitat reunió d’urgència, tant amb el Conseller com amb el Secretari d’Interior, per tal de posar fil a l’agulla al protocol i tractar d’evitar que situacions com les viscudes la setmana passada es puguin tornar a repetir. No podem permetre que tenint les eines la Generalitat no tingui la voluntat de tirar-les endavant!

No volem més morts per pobresa energètica!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone