[Nota premsa] APE presenta al·legacions al pegat del Reial Decret que planteja reformar el Bo Social
Ens hem reunit amb el PP i el PSOE per traslladar que, tal com està plantejada la reforma, aquest bo social està molt lluny de ser una solució a la pobresa energètica
Avui ens hem reunit amb Guillermo Mariscal, portaveu d’energia del PP, i Pilar Lucio, portaveu d’energia, turisme i agenda digital, per traslladar-los en persona el contingut de les al·legacions que hem enviat avui a la Direcció General de política energètica i mines. Les al·legacions, a més, es les hem fet arribar a la resta de grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, però ens hem volgut reunir amb PP i PSOE, ja que aquesta reforma és fruit d’un pacte entre els dos partits al mes de desembre al què tots dos van presumir d’aprovar una reforma que acabaria amb els talls de subministrament a l’Estat espanyol. El projecte al qual hem presentat les al·legacions, per res respon a aquest titular sinó que per contra deixaria sense protecció a milions de persones que avui en dia es troben en situació de pobresa energètica.
Aquestes al·legacions es concreten en:
- Facilitar els tràmits de baixada de potència per adaptar-la al consum real de les famílies.
- Modificar la definició de consumidor vulnerable i vulnerable sever, ampliant els nivells de renda per protegir al màxim de persones. No té sentit que el PP, que ha modificat els barems de renda del Codi de Bones pràctiques i la moratòria als desnonaments, adonant-se que havia legislat deixant a molta gent fora, ara torni a cometre el mateix error amb el bo social.
- Incloure el principi de precaució, donant una protecció real contra els talls de subministrament. La protecció contra els talls de subministrament en aquest projecte és gairebé inexistent. Només a les unitats familiars amb rendes molt baixes (p.e. unitat familiar sense menors a càrrec ha de cobrar menys de 399,38 €), que a més estigui seguida per Serveis Socials i que la Comunitat Autònoma es comprometi a pagar el 50%, hauran d’estar protegides contra els talls de subministrament. És imprescindible incorporar no només l’obligació de les comercialitzadores d’informar a les comunitats autònomes sobre qui no està pagant les factures sinó condicionar la suspensió del subministrament a saber la situació de vulnerabilitat de la família. Aquest és el principi de precaució que s’està aplicant a Catalunya amb la Llei 24/2015 i que ja ha aconseguit aturar més de 40.000 talls de subministrament. No té sentit que una mesura que funciona no s’estengui a la resta de l’Estat.
- Protegir també als consumidors en mercat lliure: el projecte presentat pel govern deixa fora a més de la meitat dels espanyols (14 milions de persones) que avui dia es troben en mercat lliure, molts d’ells fruit de l’engany de les pròpies companyies subministradores que amb les seves pràctiques comercials agressives canvien als consumidors a mercat lliure sense informar de la pèrdua de drets que implica. Per això proposem, o bé que el pas a mercat regulat sigui automàtic a tota persona que tingui alguna factura impagada i tingui potència inferior a 10kW, o bé que el bo social s’estengui també al mercat lliure.
- Aplicar automàticament el bo social i la seva renovació: prenent com a exemple Portugal, on els consumidors vulnerables són detectats automàticament per mitjà d’un encreuament de dades entre la direcció general d’energia, la Seguretat Social i l’Agència Tributària Portuguesa.
- Augmentar la informació que reben els consumidors sobre la protecció que recull la nova normativa.
- Augmentar el descompte als usuaris vulnerables i eliminar els límits al consum.
- Revisar el finançament del bo social que ara mateix estableix que ha de ser assumit per totes les comercialitzadores segons el nombre de clients, i al seu torn moltes d’aquestes comercialitzadores no podran oferir-lo.
- Finalment, que aquesta legislació no vagi en perjudici que les comunitats autònomes puguin tenir lleis pròpies que recullin mesures que incloguin una major protecció als consumidors vulnerables, com és el cas de Catalunya amb la Llei 24/2015, així com altres comunitats autònomes.
Creiem imprescindible incorporar la totalitat de les al·legacions que avui hem presentat per a garantir que la insuficient reforma almenys tingui algun efecte positiu sobre els milions de famílies que pateixen avui pobresa energètica, i així ho hem traslladat en les reunions que hem mantingut avui.
El PSOE s’ha compromès a incorporar en les seves al·legacions la totalitat de les nostres propostes, però li hem traslladat que no és suficient. El PSOE té una responsabilitat important en aquesta reforma, ja que va ser el partit que va pactar amb el PP el RDL que ha donat peu a aquesta reforma i, per tant, ha d’aconseguir que el Govern inclogui en la norma aquestes al·legacions de facto, ja que encara té possibilitats de modificar el projecte, si realment el seu objectiu és crear una legislació que protegeixi a les famílies més vulnerables contra els talls de subministrament.
Per la seva banda, el PP ha estat ambigu i no ha concretat el seu posicionament a les nostres al·legacions i ens ha emplaçat a donar-nos una resposta la propera setmana, posicionament que no ens sorprèn del Partit Popular, ja que és habitual que quan es parla de drets de les famílies, en comptes de resoldre el problema d’arrel i promoure canvis estructurals i que donin solucions, vetllin pels interessos dels lobbies financers i de l’oligopoli.
Finalment, els dos partits s’han compromès a garantir que aquesta reforma no va a anar en perjudici que les comunitats autònomes legislin mesures que protegeixin a més consumidors vulnerables. Des d’APE hem insistit que és imprescindible que s’expliciti en el Reial Decret.
Lluny d’aportar solucions a aquesta xacra social, les contínues modificacions del mercat energètic espanyol, realitzades pels dos partits polítics que han governat el país en els últims anys, s’han centrat sempre en mantenir la situació de privilegi i oligopoli de les grans empreses energètiques , oblidant-se de legislar protegint els usuaris més vulnerables.
Des de la APE som insistents en que falten mesures estructurals per garantir l’accés a drets bàsics com són la llum, l’aigua i el gas. Creiem que la millor mesura per no parlar de pobresa energètica i garantir que cap família es quedi sense accés a un dret bàsic és expandir la llei catalana 24/2015 a tot l’Estat espanyol. Una llei garantista que demostra que és útil i funciona, evitant més de 40.000 talls de subministraments. Nosaltres seguirem lluitant fins aconseguir una llei contra la pobresa energètica que garanteixi l’accés als subministraments bàsics, no només d’electricitat sinó també d’aigua i gas, assegurant l’accés a un habitatge digne.
Ni set, ni fred, ni foscor!
Aliança contra la Pobresa Energètica
Pots consultar les al·legacions completes aquí ALEGACIONES BONO SOCIAL-vfAPE