Agbar porta a judici l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)

La companyia denuncia tres activistes per una acció del passat mes de febrer, intentant frenar així la lluita pel dret als subministraments bàsics

Barcelona, 7 de maig de 2018

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) hem treballat des que vam néixer per aturar els talls de subministrament a Catalunya i hem confrontat les grans multinacionals d’aigua, llum i gas per exigir la protecció de drets tan essencials com l’accés a l’aigua i l’energia. Hem aconseguit conjuntament amb la PAH i l’Observatori DESC, així com amb el suport de moltes altres entitats i col·lectius, impulsar una llei que ha aturat més de 40.000 talls de subministrament a Catalunya i hem situat les empreses subministradores al centre del problema, assenyalant aquestes companyies, amb beneficis multimilionaris, com a responsables d’una xacra que afecta  més del 10% de la població a Catalunya.

A dia d’avui, Aigües de Barcelona (Grup Agbar-Suez) ha decidit portar a judici tres companyes de l’APE per una acció de denúncia que va tenir lloc a les seves oficines comercials de Barcelona el passat 27 de febrer. Amb aquesta acció, Agbar demostra anar en contra dels qui defensen els drets de la ciutadania i tria la via de la repressió contra la societat civil organitzada.

La companyia persegueix l’APE per la via judicial per una acció que s’emmarcava dins la campanya de condonacions de deute a famílies en situació de vulnerabilitat. Aquesta va iniciar-se el juliol de 2017 i reclamava bàsicament la condonació total dels deutes de factures impagades d’aigua contrets en situacions de vulnerabilitat i als que de cap manera les famílies podien fer front. En alguns casos es tractava de quantitats que superaven els 1.000€ i Aigües de Barcelona, enlloc de respondre a la sol·licitud de condonació de deute presentada per les persones afectades, es dedicava a fer-los recordatoris periòdics sobre els seus impagaments. Aquest fet va portar l’APE a dur a terme una acció pública de denúncia per buscar una solució a l’angoixa que estava generant l’acumulació d’aquests deutes a les famílies. Aquell dia, les representants de la companyia, entre elles la seva Directora de Clients Núria Latorre, ens van assegurar que les demandes de l’APE eren impossibles de complir.

Deu dies més tard, algunes de les afectades que sol·licitaven la condonació, així com milers de famílies de Barcelona i altres municipis de l’entorn, rebien a casa una carta d’Aigües de Barcelona que els confirmava la condonació de la major part del seu deute. En aquest sentit, ens consten deutes de més de 1.000€ que es van arribar a reduir a 98€.

Des de l’APE tenim molt clar que no es tracta d’una casualitat i que l’acció del 27 de febrer va provocar la condonació d’aquests deutes, fet que reflecteix que les nostres demandes no només eren legítimes sinó que eren possibles i que era només manca de voluntat de l’empresa per buscar una veritable solució per a les famílies. L’APE ha demostrat un cop més la importància de l’organització ciutadana i la conquesta de drets fonamentals a través d’accions de denúncia i desobediència pacífica. Com a resposta, malgrat haver acceptat part de les nostres demandes, Agbar ha triat la via de la repressió judicial i el càstig per difondre la por entre les activistes i les afectades que no poden pagar els serveis més bàsics.

L’actitud criminalitzadora de la companyia enfront l’APE es demostra en què no només es persona com a acusació particular sinó que encara que en la primera interlocutòria del Jutjat només s’incloïa una persona denunciada, Agbar ha presentat un recurs per demanar encausar a dues activistes més, entre elles la portaveu del moviment Maria Campuzano, buscant un major impacte sobre el col·lectiu i volent demostrar la seva posició dominant. És indignant veure com Agbar, que té l’incomprensible privilegi de gestionar l’aigua a una ciutat com Barcelona, ha gastat en els darrers mesos milions d’euros en una campanya publicitària de rentat d’imatge i en processos judicials per intentar frenar a la societat civil que s’organitza per defensar els seus drets.

Des de l’APE volem fer públic que la deriva repressiva d’Agbar no farà canviar la nostra manera de lluitar en favor dels drets de la ciutadania i les famílies en situació de vulnerabilitat per tal de garantir l’accés als subministraments bàsics. Per això, des d’avui i fins el dia del judici, previst pel dia 16 de maig, iniciem una campanya de difusió pública del cas perquè tothom tingui clar en què consisteix realment la “gestió responsable” d’Aigües de Barcelona. Diverses entitats i col·lectius, amb les quals l’APE porta col·laborant des dels seus inicis, comparteixen la indignació per l’actitud bel·ligerant de la companyia enfront la defensa dels drets fonamentals signant aquest comunicat i donant suport a la campanya que avui s’engega.

La defensa dels drets fonamentals i el dret de la ciutadania a lluitar pel que considera, no només just, sinó d’una necessitat imperant, no pot estar mai a mercè del que convingui a les grans empreses per a seguir ampliant el seu lucre. El dret als subministraments bàsics no es negocia, ni la nostra tasca s’atura, davant la criminalització de la protesta. No tenim por de l’estratègia repressiva d’Agbar i els drets de totes no es porten a judici. Seguirem lluitant al costat de la resta d’entitats i col·lectius que ens acompanyen, com sempre hem fet, per acabar amb els abusos de les grans companyies subministradores i per assolir un país SENSE SET, FRED, NI FOSCOR!

#EncausadesPerAgbar

Suports:

Alerta Solidària
Amigos de la Tierra
Asamblea Canaria por el Reparto de la Riqueza
Assemblea Nacional Catalana
Associació Benestar i Desenvolupament – ABD
Associació Recerca i Decreixement
Asociación contra la exclusión Alambique
Asociación de dinamización comunitaria “El telar”
Baladre, coordinación de luchas contra el paro, el empobrecimiento y la exclusión social
Bombers indignats
Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversions
CaMot
Celobert
CIEMEN
Col·lectiu de Solidaritat de la Costera
Confederal Ecologistas en Acción
Cooperacció
Coordinadora d’Aturats/es de Catalunya
Coordinadora del Procés Constituent
Crida Democràcia
Democracia Real Ya!
Dones i prou
Ecologistes en Acció
Ekologistak Martxan
Ecoserveis
El Comú de Lleida
elRisell Cooperativa
Endavant OSAN
Energia Gara Nafarroa
Energia Per la Igualtat
Enginyeria sense Fronteres
Entrepobles
Erletxe
Erradicar La Pobreza
Espacio Social La Casa (no Twitter)
Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona – FAVB
Front Civic
Grupo Axitación Social (GAS)
IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya)
Ingeniería sin Fronteras Andalucía
Institut de Drets Humans de Catalunya – IDHC
Iridia
Marea roja Alacant
Mesa contra la Pobreza Energética de Cádiz
Mesa de Transición Energética de Cádiz
Metromuster
Moviment Democràtic de Dones
Novact
No somos delito Alacant
Lafede.cat
Taula Aigua Terrassa
Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals – ODESC
Observatori del Deute en la Globalització – ODG
Oficina Dereitos Sociais Coia – ODS-COIA
Plataforma de Afectados Por La Hipoteca
Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Barcelona
La Plataforma LleidaSocial
PAH Badia
PAH Blanes
PAH La Noguera
PAH Orihuela
PAH Ripollet-Cerdanyola
PAH SEGOVIA
PAH Terres de l’Ebre
Participa Sevilla
Plataforma Aigua és vida
Plataforma contra los abusos de las eléctricas. (Asturias)
‏Plataforma por un Nuevo Modelo Energético
Plataforma por un Nuevo Modelo Energético para Canarias
Plataforma por un Nuevo Mod. Energético (nodo Cantabria)
Plataforma Contra la privatización del canal Isabel II
Radio Pimienta
RecortesCero
Renda Garantida de ciutadania
Red agua publica
Salut i Agroecologia
Secció Sindical de CGT
Sindicat de Llogaters
Socialismo 21
Som Energia
SOM Gramenet
Stopdesahucios Bidasoa
Stop Mare Mortum
Suds
Toma la plaza Alacant
Tanquem els CIES
UGT-Bombers
Xarxa per la sobirania energètica – Xse
Xnet
Zambra

Campaña Global para Reinvidicar la Soberanía de los Pueblos, Desmantelar el Poder Corporativo y poner Fin a la Impunidad.
Coordination eau Île-de-France – França
European Water Movement
Fuel Poverty Action – Regne Unit
Acqua Bene Comune Foro Italiano dei Movimenti per l’Acqua – Itàlia
Food & Water Europe – Bèlgica
Friends of the Earth Europe – Bélgica
Global Justice Now – Regne Unit
Movimiento Afectadas por las Represas – MAB
Platform – Regne Unit
Romania Without Them Association – Rumania
Switched On London- Regne Unit
Transnational Institute – Bèlgica
We Own It – Regne Unit
350.org
David Hall
Visiting Professor
Public Services International Research Unit
University of Greenwich
Esteban Castro
Emeritus Professor
University of Newcastle
Imke Meyer, Frankfurt am Main – Alemanya
Dr Alex Loftus, Senior Lecturer in Geography, King’s College London
Jose Esteban Castro
DPhil (Oxon)
Waterlat-Gobacit

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone